Plast
Det har visat sig att mer än 90% av all plast släpper ifrån sig tillsatsämnen när plasten blir varm. Det finns ingen säker temperatur utan ämnen från plast kan släppa även vid liten uppvärmning. Fett har också visat sig medföra att plast lättare släpper ifrån sig ämnen som kan vara hormonstörande för oss människor. Därför bör man undvika att använda sig av plast i köket. Annars riskerar vi att de skadliga kemikalierna hamnar i maten vi äter och drycken vi dricker. Får vi i oss dessa ämnen kan det ställa till det för oss och leda till ohälsa längre fram i livet.
Men deppa inte ihop. Det finns nämligen andra material som man med säkerhet vet att de inte släpper ifrån sig partiklar och som du därför tryggt kan använda istället. Som säkra material räknar man rostfritt stål, glas, porslin, obehandlat trä och massiv bambu.
Bambufiber sägs ofta vara ett bra och giftfritt material men det kan innehålla tillsatsämnen så som plast och melamin som kan släppa. (Ibland kan bambu vara okej, men många gånger finns även där tillsatsämnen som släpper. Då är det viktigt att försäkra dig om att de produkter av bambu du använder inte innehåller några skadliga tillsatsämnen.) All bambu som säljs här på Glimja är massiv och bra att använda eftersom att den inte innehåller några skadliga tillsatsämnen.
Byt ut
Exempel på produkter som man bör byta ut om de är i plast: tallrikar, muggar, tillbringare, bunkar och skålar, skärbrädor, redskap så som stekspadar och slevar, matlådor, nappflaskor, dricksflaskor och vattenkokare. Teflonpannan och gratängformar/bakformar med så kallad non-stick-beläggning innehåller något som kallas för perfluorerade ämnen som man bör undvika.
Välj istället en stekpanna i gjutjärn eller rostfritt stål. Så när det är dags att byta ut stekpannan hemma, välj då en i ett säkrare materiel vid nästa köp. Stekpannor i både gjutjärn och rostfritt stål håller i evighet om du sköter dem rätt och du behöver aldrig mer köpa nytt.
Matförpackningar
Konservburkar och metalltuber som mat förvaras i (t.ex. kaviar, mjukost, tomatpuré) har ett plasthölje på insidan som innehåller det hormonstörande ämnet Bisfenol A (BPA). Detta ämne släpper ifrån sig till maten eller livsmedlet som förvaras i behållaren och ju fetare livsmedel desto mer släpper det ifrån sig. Undvik därför mat förpackad i konservburkar och metalltuber, och välj istället säkrare material så som tetrapack eller fryst mat i kartong.
Sedan 2015 finns även några företag som valt att byta ut den plast som innehåller BPA i sina konservburkar, så om det står på förpackningen att den är Bisfenolfri så är den okej.
Vattenkranen
Det har visat sig att många vattenkranar släpper ifrån sig tungmetaller så som bly och koppar till vattnet som vi sedan använder som dricksvatten och till matlagning.
För att undvika att få i sig detta så är det en god idé att spola lite extra i vattenkranen, särskilt på morgonen, då vattnet stått stilla under natten. Spola 30-45 sekunder på morgonen, och 10-15 sekunder under dagen, så får du renare vatten och slipper få i dig dessa ämnen i kroppen när du dricker vattnet eller använder till matlagning.
Maten du äter
Förutom att undvika plast i köket så är ett av de viktigaste du kan göra för att minska exponeringen för skadliga kemikalier att välja ekologiskt och tillsatsfritt när du handlar din mat. Extra viktigt är detta när det gäller frukt och grönsaker, då konventionell frukt och grönt utsätts för hög besprutning. Genom att välja ekologiskt så har du tagit ett stort och viktigt steg mot att minska ned på skadliga kemikalier i din vardag.
Ursprungligt inlägg skrivet av Sara Mårtensson, grundare av Lapland Eco Store som sedan 2021 är en del av Glimja.